Na novom cintoríne v Solivare by sa mohlo pochovávať už o rok

31.10.2011 Prešov

Prešov 31. októbra (TASR) – Nedostatok voľných hrobových miest v meste Prešov, predovšetkým na cintoríne v blízkosti centra, donútilo radnicu investovať nemalé finančné prostriedky do rozšírenia cintorína na Solivare. Proces sa začal odkúpením pozemkov od vlastníkov a na časti dotknutých pozemkov teraz beží archeologický výskum.
Správcom prešovských mestských cintorínov sú Technické služby mesta Prešov (TSMP). Riaditeľ spoločnosti Jozef Višňovský pre TASR uviedol, že prevádzkovateľ prijme opatrenia, ktoré zabezpečia, aby sa mohlo naďalej pochovávať aj hlavnom cintoríne na Vajanského ulici.
\"Dnes evidujeme zhruba 500 neplatičov za hrobové miesta. Časť týchto miest je takých, o ktoré nie je záujem už viac rokov. Tie sa pri splnení zákonných požiadaviek dajú pripraviť na opätovné pochovávanie,\" uviedol riaditeľ. Dodal, že ak sa k takémuto kroku rozhodnú, budú tomu, prirodzene, predchádzať všetky náležitosti týkajúce sa upovedomenia pozostalých.
Riaditeľ konštatoval, že pochovávanie na hlavnom cintoríne, ale aj na ďalších cintorínoch, ktoré sa považujú za uzavreté, sa realizuje do existujúcich hrobov či rodinných hrobiek. Takýchto pohrebov je, podľa neho, pomerne veľa. Každopádne však je potrebný nový cintorín.
\"V tomto období bude vydané stavebné povolenie pre vykonanie stavebných prác a to hlavne spevnených plôch, čiže prístupových ciest, chodníkov, verejného osvetlenia a napojenie celej infraštruktúry tak, aby na tých prvých parcelách sme mohli začať pochovávať,\" povedal Višňovský, ktorý očakáva, že táto možnosť bude už v priebehu budúceho roka.
V týchto dňoch mesto rozbehlo rekonštrukciu domu smútku na Solivare. Investícia má, podľa Višňovského, zabezpečiť úpravu priestorov tak, aby sa na obradoch mohlo zúčastniť omnoho viac ľudí a aby interiér bol dôstojným priestorom na vykonávanie poslednej rozlúčky so zosnulými.
Riaditeľ TSMP pripomenul, že v posledných rokoch sa diskutuje aj o možnostiach výstavby krematória v Prešove. \"Je otázne, či mesto nájde finančné zdroje, aby takúto službu zabezpečilo zo svojich zdrojov, alebo by sa rozhodlo ísť cestou verejno-obchodnej súťaže cez externú spoločnosť, prípadne by to zabezpečilo prostredníctvom TSMP,\" uviedol Višňovský.
Podľa neho by takáto služba riešila pozostalým z Prešova i širšieho regiónu množstvo problémov, ktoré súvisia so zabezpečením obradu a kremácie. Najbližšie sa to poskytuje v Košiciach.
 

Vyberte región

mark